Wat een man moet doen met gevoelens van jaloezie

Ook mannen zijn jaloers. Maar omdat zij dit nooit aan zichzelf durven toegeven, hebben ze geen idee hoe ze hiermee om moeten gaan. En dat is zonde, want jaloezie maakt een heleboel kapot. Helemaal bij mannen, omdat zij hun jaloezie indirect afreageren. Ze gaan klachten bedenken, geven de vrouw de schuld of doen alsof er niets aan de hand is terwijl ze zich afsluiten. Om dat te voorkomen, is het verstandig om zelf iets aan je jaloezie te doen.

De overgang van trots naar jaloezie

Vooral in het begin is je vriendin, of de vrouw met wie je gaat, een soort trofee. Je wil dat iedereen haar ziet. Dat iedereen doorheeft dat ze jou heeft gekozen. Niet omdat je de andere mannen wil laten weten dat ze bezet is, maar gewoon, omdat je trots bent. Het komt niet eens in je op dat er ooit een dag kan komen waarop je jaloers zal zijn. Omdat die verliefdheid van haar zo overduidelijk is dat er geen enkele twijfel kan bestaan.

De onzekerheid slaat toe

En dan ineens gebeurt het. Een lichte aarzeling, misschien een blik van haar naar een andere man, en je voelt dat het complexer is dan je dacht. Het rotsvaste vertrouwen krijgt een klapt. Ineens is er de mogelijkheid dat ze ooit bij je weggaat. Natuurlijk, die mogelijkheid was er altijd al. Maar nu voel je voor het eerst wat dat zou kunnen betekenen. En hoe vreselijk je dat zou vinden.

Manieren waarop je je eigen jaloezie vermijdt

Dit soort gedachten heb je alleen als je je eigen jaloezie herkent. De kans is groot dat je zulke gedachten daarom helemaal niet hebt. Want de meeste mannen zijn geneigd om nog voordat deze gedachten kunnen ontstaan, de vrouw de schuld te geven. Wat is ze irritant vanavond. Wat vraagt ze veel aandacht. Waarom moet ze nou weer met iedere man in gesprek?

De doodlopende weg van vingerwijzen

Een kleine tip: dit leidt nergens toe. Haar de schuld geven van je eigen irrationele gevoelens heeft geen zin. Zij kan er niets aan doen dat er onzekerheid in jou wordt aangewakkerd. Zolang zij geen grens over is gegaan, doet ze niets verkeerd. En dus ligt de verantwoordelijkheid bij jou. Het is aan jou om je emoties onder controle te krijgen.

Twee vliegen in één klap

Dat moet je niet alleen doen omdat je je vriendin dan haar eigen vrijheid gunt, maar ook om een andere reden. Namelijk: een jaloerse man is onaantrekkelijk. Vooral in de eerste fase speelt dit een rol, hoe onaangenaam dat ook mag zijn. Iedere vrouw herkent een bezitterige man heel snel en als ze dat doorheeft, dan wil ze waarschijnlijk snel weer van je af.

Zelfcontrole

Je hebt dus geen andere optie. Je enige houvast is zelfcontrole. De leiding nemen over je gevoelens. Door de zure appel heen bijten en hopen dat de pijn weer voorbijgaat. Want ja: dat gaat gebeuren. Zodra je eraan gewend bent geraakt, verdwijnen ze weer. En als je vriendin dan met een andere, knappe, gespierde, leuke, vriendelijke, slimme, grappige man praat, dan weet je: en toch kiest ze voor mij – wat bijzonder ook eigenlijk.

Laat hieronder je gegevens achter, dan stuur ik je eens in de zoveel tijd een nieuw advies.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *